Długo oczekiwany rabarbar, w końcu zagościł w mojej kuchni. Uwielbiam go za niepowtarzalny lekko kwaśny smak, który w połączeniu ze słodkimi składnikami tworzy kompozycję niezwykle apetyczną. A więc zakasujcie rękawy i do pracy 🙂
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 4 łyżki wiórek kokosowych
- 1,5 łyżki cukru
- 1 żółtko
- 120 g masła
- szczypta soli
Z podanych składników zagniatamy szybko jednolite ciasto, owijamy go folią i wkładamy na ok 45 minut do lodówki. Foremkę na tartę natłuszczamy niewielką ilością masła, a następnie dokładnie wykładamy ciasto. Nakłuwamy je widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 20 minut, by lekko się podpiekło i zarumieniło.
Nadzienie:
- 1 kg rabarbaru
- 6 łyżek brązowego cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 łyżki miodu
- 50 g rodzynek
- 50 g posiekanych daktyli
Rabarbar myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, miód oraz bakalie, całość smażymy przez 10- 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy, by masa nieco ostygła.
Kruszonka
- 70 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 3 łyżki kokosu
Składniki umieszczamy w miseczce i palcami wyrabiamy z nich kruszonkę.
Na podpieczony spód wykładamy masę rabarbarową, pokrywamy ją kruszonkę i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez dodatkowe 35- 40 minut. Podajemy gdy ciasto przestygnie.
Smacznego!