Kulinaria od wielu lat robią oszałamiającą karierę. Słowo to, odmieniają, choć nie zawsze prawidłowo, ale przez wszystkie przypadki, młodzi, starzy, inżynierowie i humaniści, mężczyźni i kobiety, którzy nigdy nie zdobyli żadnego certyfikowanego wykształcenia. Kulinaria słychać w licznych stacjach radiowych, widać w programach telewizyjnych, każda szanująca pieniądze i widza stacja telewizyjna, nadaje dzisiaj programy kulinarne. Gotują biedni i bogaci, o kulinariach mówić wypada w najlepszych współczesnych salonach i na każdym niemal profilu portali społecznościowych. Warto zatem wiedzieć, kiedy,na określenie czego i jak, prawidłowo używać tego demokratycznego i współczesnego słowa. Najprościej rzecz biorąc kulinaria oznacza tyle samo, co jedzenie, pokarm, potrawy, smakołyki, a więc przysmaki i specjały tudzież. Jednak kulinaria to ulubione określenie tego, co w jedzeniu lub w związku z jedzeniem, jest lub ubiega się, o miano sztuki kucharskiej. Jajecznica może być zatem tylko jedzeniem, ale także kulinarną sztuką, w istocie dziełem kulinarnej sztuki.
Losowe wpisy:
Sałatka z granatem i pomarańczą
Składniki (2 porcje):
mix sałat
1/2 pestek z owocu granata
1 pomarańczka
pestki słonecznika
winegret miodowy
Mix sałat myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym...
Babeczki cytrynowe z malinami i białą czekoladą
Rozkoszne w smaku babeczki, które wręcz rozpływają się w ustach. Kompozycja malin i białej czekolady zdaje się być połączeniem idealnym, a dodatkowy posmak cytryny...