Jedna z moich ulubionych wariacji na temat makaronu. Jak dobrze, że powoli rozpoczyna się sezon na warzywa, będą królowały w kuchni 😉
Makaron z cukinią, szynką, suszonymi pomidorami i parmezanem
Składniki (4 porcje):
- 350 g makaronu wstęgi (lub innego ulubionego)
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 1 cukinia, pokrojona w cienkie plasterki
- 50 g szynki, drobno pokrojonej
- kilka suszonych pomidorów
- 1/2 pęczka natki pietruszki, posiekanej
- parmezan
- 50 ml śmietanki 18%
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy, zostawiając 3-4 łyżki wody. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek z cebulą i przesmażamy przez 2-3 minuty. Dodajemy cukinię i podsmażamy, aż się zarumieni na lekko złoty kolor. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dorzucamy szynkę, całość podsmażamy przez kolejne 2-3 minuty. Wodę z makaronu mieszamy ze śmietanką, wlewamy na patelnię. Dodajemy suszone pomidory oraz natkę pietruszki. Po 2 minutach odstawiamy z ognia. Cukinię z dodatkami mieszamy z makaronem, na koniec posypujemy świeżo startym parmezanem.
Smacznego!