Makaron z cukinią

0
550
Rate this post

Jedna z moich ulubionych wariacji na temat makaronu. Jak dobrze, że powoli rozpoczyna się sezon na warzywa, będą królowały w kuchni 😉

Makaron z cukinią, szynką, suszonymi pomidorami i parmezanem

Składniki (4 porcje):

  • 350 g makaronu wstęgi (lub innego ulubionego)
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 1 cukinia, pokrojona w cienkie plasterki
  • 50 g szynki, drobno pokrojonej
  • kilka suszonych pomidorów
  • 1/2 pęczka natki pietruszki, posiekanej
  • parmezan
  • 50 ml śmietanki 18%
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy, zostawiając 3-4 łyżki wody. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek z cebulą i przesmażamy przez 2-3 minuty. Dodajemy cukinię i podsmażamy, aż się zarumieni na lekko złoty kolor. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dorzucamy szynkę, całość podsmażamy przez kolejne 2-3 minuty. Wodę z makaronu mieszamy ze śmietanką, wlewamy na patelnię. Dodajemy suszone pomidory oraz natkę pietruszki. Po 2 minutach odstawiamy z ognia. Cukinię z dodatkami mieszamy z makaronem, na koniec posypujemy świeżo startym parmezanem.

Smacznego!