Pełnoziarniste penne z dodatkiem cukinii, papryki, jarmużu i łososia, wzbogacone o ser feta i pestki dyni. Podano do stołu, zapraszam 🙂
Makaron z cukinią i łososiem
Składniki (3 porcje):
- 200 g makaronu pełnoziarnistego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 cukinii
- 3 garście jarmużu
- ser feta
- pestki dyni
- 100 g wędzonego łososia
- 3 łyżki oliwy do smażenia
- papryka w proszku, oregano
- sól, pieprz
- cytryna
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek oraz cebulę. Podsmażamy na lekko złoty kolor. Dorzucamy pokrojoną w półplasterki cukinię oraz paprykę, doprawiamy papryką, oregano, solą oraz pieprzem. Smażymy przez ok 7 minut. Dodajemy poszarpane liście jarmużu oraz kawałeczki łososia, smażymy kolejne 2 minuty, aż liście nieco zwiędną.
Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię, całość mieszamy. Wykładamy na talerze, dodajemy fetę, pestki dyni, całość skrapiamy odrobiną soku z cytryny.
Smacznego!