czyli prosty i błyskawiczny w przygotowaniu przepis na lunch, czy kolację we dwoje 🙂
Składniki (2 porcje):
- 200 g ulubionego makaronu
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy do smażenia
- 1 cukinia, pokrojona w półksiężyce
- sok z 1/2 cytryny + skórka z cytryny
- ser feta, rozkruszony
- kilka pomidorów suszonych z zalewy, pokrojonych
- listki rukoli
- sól, pieprz, papryka
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Cukinię oprószamy solą, pieprzem oraz papryką, odstawiamy na moment. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno pokrojony czosnek, a następnie cukinię. Całość podsmażamy przez 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy skórkę oraz sok z cytryny, smażymy przez kilka dodatkowych minut. Z soku z cukinii oraz cytryny wytworzy się delikatny sos.
Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię, mieszamy, wykładamy na talerze. Dodajemy pokrojone pomidory, listki rukoli oraz pokruszony ser feta.
Smacznego!