Makaron z cukinią, szpinakiem i ricottą

0
1077
Rate this post

Czyli kolejna propozycja na lekki posiłek obiadową porą.

Makaron z cukinią, szpinakiem i ricottą

Składniki (3-4 porcje):

  • 300 g ulubionego makaronu, użyłam pełnoziarnistego
  • 3 łyżki oleju do smażenia- użyłam z suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cukinia
  • 2-3 garście świeżego szpinaku
  • 100 g ricotty
  • ziarna słonecznika
  • 5 łyżek mleka
  • suszona bazylia
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno pokrojony czosnek oraz cebulę, podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy startą na grubych oczkach cukinię, doprawiamy suszoną bazylią, pieprzem oraz solą, smażymy przez ok 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Szpinak płuczemy pod bieżącą wodą, usuwamy dłuższe łodyżki, dodajemy do pozostałych warzyw, blanszujemy przez ok 2 minuty, do momentu aż zwiędnie. Na patelnię wlewamy mleko, całość doprawiamy gałką muszkatołową. Mieszamy z ugotowanym makaronem. Podajemy z ricottą oraz uprażonym słonecznikiem.

Smacznego!