Makaron z domowym pesto ze szpinaku

0
786
Rate this post

Błyskawiczne w przygotowaniu, zdrowe i pożywne- pora na kolejne danie z makaronem w roli głównej.

Pesto:

  • 250 g (ok 1/2 opakowania) szpinaku baby
  • 3 ząbki czosnku
  • garść orzechów włoskich
  • 50 ml oliwy extra vergine
  • sok z 1/2 cytryny
  • garść świeżej bazylii
  • 30 g parmezanu
  • sól, pieprz

Czosnek podsmażamy na odrobinie oliwy, dodajemy szpinak, dusimy aż liście zwiędną. Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i blenderujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Dodatkowo:

  • ulubiony makaron- u nas świderki vege szpinakowe
  • ser feta
  • słonecznik łuskany
  • plasterki cytryny

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Po odcedzeniu mieszamy z pesto szpinakowym, podajemy z serem i słonecznikiem, skrapiamy sokiem z cytryny.

Smacznego!