Błyskawiczne w przygotowaniu, zdrowe i pożywne- pora na kolejne danie z makaronem w roli głównej.
Pesto:
- 250 g (ok 1/2 opakowania) szpinaku baby
- 3 ząbki czosnku
- garść orzechów włoskich
- 50 ml oliwy extra vergine
- sok z 1/2 cytryny
- garść świeżej bazylii
- 30 g parmezanu
- sól, pieprz
Czosnek podsmażamy na odrobinie oliwy, dodajemy szpinak, dusimy aż liście zwiędną. Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i blenderujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dodatkowo:
- ulubiony makaron- u nas świderki vege szpinakowe
- ser feta
- słonecznik łuskany
- plasterki cytryny
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Po odcedzeniu mieszamy z pesto szpinakowym, podajemy z serem i słonecznikiem, skrapiamy sokiem z cytryny.
Smacznego!