Makaron z fasolką szparagową w sosie gorgonzola

0
1708
Rate this post

Makaronowej uczty ciąg dalszy 😉

Składniki (2 porcje):

  • 200 g ulubionego makaronu
  • 100 g fasolki szparagowej
  • 100 g sera gorgonzola
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • kilka plasterków szynki
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • podprażone pestki dyni
  • pieprz

Makaron gotujemy al dente, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. W międzyczasie siekamy czosnek i podsmażamy go na natłuszczonej patelni na złoty kolor. Dorzucamy fasolkę szparagową (użyłyśmy mrożoną) i smażymy przez ok 5 minut od czasu do czasu mieszając. Szynkę grillujemy przez 2-3 minutki na suchej patelni. Ser kroimy w kostkę, połowę umieszczamy wraz ze śmietaną w rondelku, doprawiamy pieprzem, podgrzewamy, aż składniki się rozpuszczą i uzyskamy jednolitą konsystencję sosu. Makaron odcedzamy, łączymy z sosem serowym, fasolką, szynką oraz pozostałymi kawałeczkami gorgonzoli. Dekorujemy pestkami dyni.

Smacznego!