Co na dzisiaj? Pasta z kąskami kurczaka w kremowym sosie szpinakowym, z dodatkiem sera mozzarella oraz pestek dyni 🙂 Polecam!
Składniki (2-3 porcje):
- 200 g makaronu (użyłam rurki), ugotowanego al dente
- 1 pierś z kurczaka
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 200 g mrożonego szpinaku
- 1/3 szklanki śmietany 12% + 3 łyżki mleka
- 1 kulka mozzarelli, starta na grubych oczkach
- 1/2 cytryny
- pestki dyni
- gałka muszkatołowa
- oregano
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
- 2 łyżki masła
Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy na niewielkie kawałki. Mięso oprószamy solą, pieprzem oraz oregano, skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy po 2 łyżki oliwy oraz masła, smażymy na złoto kąski kurczaka. Po usmażeniu przekładamy je na ręcznik papierowy. Na drugiej patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy czosnek, podsmażamy przez minutkę. Dodajemy szpinak, mieszając doprowadzamy do jego rozmrożenia. Doprawiamy go solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, powoli wlewamy śmietanę połączoną z mlekiem. Mieszając dodajemy mozzarellę (możemy zostawić jej niewielką ilość do dekoracji dania). Całość zostawiany na ogniu na dodatkowe 2 minuty, a następnie dorzucamy ugotowany makaron.
Na talerze wykładamy pastę wymieszaną ze szpinakiem, układamy kawałki kurczaka, całość posypujemy mozzarellą oraz pestkami dyni.
Smacznego!