Uwielbiam za prostotę, małą ilość składników oraz szybkość przygotowania. Danie idealne na ciepłe dni oraz gdy ilość czasu do gotowanie czasami trzeba skrócić do minimum 😉
Makaron z pomidorkami, rukolą i fetą
Składniki (4 porcje):
- 350-400 g makaronu (użyłam farfalle)
- 4 kiście pomidorków koktajlowych
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy do smażenia
- 2 garście pestek słonecznika
- 3 garście świeżej rukoli
- 100 g sera feta
- sól, pieprz
- suszona bazylia
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie (zostawiamy ok 5 łyżek). Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno posiekany czosnek, podsmażamy aż nieco się zezłoci. Dodajemy pomidorki pokrojone na połówki, doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Całość smażmy ok 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Wlewamy na patelnię 5 łyżek wody z gotującego się makaronu, smażymy przez dodatkowe 2-3 minuty. Makaron odcedzamy, umieszczamy w rondelku, a następnie łączymy ze składnikami z patelni. Mieszamy. Podajemy ze świeżą rukolą, serem feta oraz uprażonymi pestkami słonecznika.
Smacznego!