Makaron z tuńczykiem i pomidorkami koktajlowymi z dodatkiem papryki, oliwek, natki pietruszki oraz pestek słonecznika.
Makaron z tuńczykiem i pomidorkami
Składniki (2-3 porcje):
- 200 g makaronu pełnoziarnistego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- natka pietruszki
- 1/2 czerwonej papryki
- kilka szt. pomidorków koktajlowych
- kilka szt. zielonych oliwek
- garść pestek dyni
- sól, pieprz, bazylia
Makaron gotujemy al dente, w międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki. Czosnek drobno siekamy i podsmażamy na złoty kolor na rozgrzanej oliwie. Dodajemy do niego pokrojone na połówki pomidorki oraz paprykę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz bazylią. Całość smażymy przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy kąski tuńczyka oraz posiekaną natkę pietruszki, podsmażamy przez dodatkowe 2 minuty. Ugotowany makaron odcedzamy, przelewamy zimną wodą, dorzucamy na patelnię. Przed podaniem posypujemy pestkami dyni oraz pokrojonymi oliwkami.
Smacznego!