Jak Wielkanoc to koniecznie mazurek. Kruche ciasto, krem kajmakowy, orzechy laskowe, płatki migdałowe, żurawina i polewa czekoladowa. Tak grzeszyć można tylko od święta 😉 Także wesołych i pełnych słodkości chwil Wam życzę!
Mazurek kajmakowy
Kruchy spód:
- 15 dkg masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 50 g cukru
- 25 dkg mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu i wyrabiamy jednolite ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy woreczkiem foliowym i wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę. Ciasto rozwałkujemy i wyklejamy nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 25 minut. Podajemy z kajmakiem i dodatkami.
Dodatkowo:
- krem kajmakowy- użyłam kajmaku czekoladowego
- 50 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
- 25 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
- 70 g orzechów laskowych
- suszona żurawina
- płatki migdałowe