Miodowe ciasteczka orkiszowe ze słonecznikiem, sezamem i żurawiną. Obłędne, a co najważniejsze- zdrowe. Przy okazji odsyłam również do poprzedniego przepisu na ciasteczka orkiszowe z żurawiną i gorzką czekoladą.
Miodowe ciasteczka orkiszowe ze słonecznikiem
Składniki (na 2 duże blachy):
- 2 szklanki płatków orkiszowych
- 1/3 szklanki otrębów orkiszowych
- 150 g masła
- 1 szklanka ziaren słonecznika
- 4 łyżki sezamu
- 4 łyżki suszonej żurawiny
- 1 jajko
- po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz sody
- 3 łyżki miodu- użyłam lipowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego- można pominąć
1 szklankę płatków orkiszowych mielimy do uzyskania konsystencji mąki. Ziarna słonecznika podprażamy na rozgrzanej patelni, aż lekko się zarumienią. Wszystkie składniki umieszczamy w misie i wyrabiamy ręką do całkowitego połączenia się. Z masy wyrabiamy ciasteczka i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (mi wyszły 2 duże blachy). Wkładamy je jednocześnie do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (funkcja z termoobiegiem). Pieczemy przez ok 12-14 minut. Po wyjęciu będą jeszcze nieco miękkie, lecz stwardnieją po przestygnięciu.
Gotowe!