MIODOWE OŁADKI

0
487
Rate this post

Szklanka mleka
2 szklanki mąki pszennej
2 dag drożdży
1 łyżka jasnego płynnego miodu
2 jajka
1 łyżeczka masła
Sól
Olej do smażenia

Wykonanie:

Mąkę przesiać do miski, w letnim mleku rozpuścić drożdże, dodać do mąki, wymieszać i odstawić na jakieś piętnaście minut, aby drożdże ?ruszyły?. Następnie wyrobić dokładnie drewnianą łyżką,dodać ciepły miód, masło, jajka, szczyptę soli i ponownie wyrobić na gładką jednolitą masę. Odstawić do wyrośnięcia na następne piętnaście, dwadzieścia minut.
Na patelni rozgrzać olej. Kłaść niewielkie porcje ciasta i smażyć placuszki na złoty kolor po obu stronach. Po wyjęciu z patelni placki układać na papierowym rzeczniku, aby osaczyć z nadmiaru tłuszczu. Przekładać na talerze ?docelowe? i podawać oładki z miodem podanym w osobnym naczyniu.