Mix sałat z kurczakiem i warzywnymi chipsami

0
738
Rate this post

Co powiecie na sałatkę z piersi z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym z chipsami warzywnymi? 🙂 Do dzieła!

Składniki:

Przepis na podstawie Kwestia Smaku

  • 1 pierś z kurczaka
  • sól, czarny pieprz
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka oliwy extra vergine

Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i filetujemy. Oprószamy mięso pieprzem i solą i umieszczamy w marynacie z musztardy, miodu, octu i oliwy. Wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę.

  • mix sałat
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka majonezu
  • chipsy z marchewki i pietruszki oraz chipsy z ziemniaków (warzywa, masło, sól, pieprz, zioła)

Marchewkę, pietruszkę oraz 4 ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Oprószamy solą, pieprzem oraz ziołami, delikatnie smarujemy masłem i umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (z termoobiegiem). Mięso z marynatą przekładamy do formy żaroodpornej, pieczemy ok 25 minut. W tym samym czasie możemy na niższej blasze upiec chipsy warzywne.

Na talerze układamy mix sałat wymieszany z majonezem, pokrojone kawałki kurczaka, pomidory oraz chipsy warzywne. Polewamy sosem musztardowo- miodowym pozostałym z pieczonego mięsa.

Smacznego!