Co powiecie na sałatkę z piersi z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym z chipsami warzywnymi? 🙂 Do dzieła!
Składniki:
Przepis na podstawie Kwestia Smaku
- 1 pierś z kurczaka
- sól, czarny pieprz
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka oliwy extra vergine
Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i filetujemy. Oprószamy mięso pieprzem i solą i umieszczamy w marynacie z musztardy, miodu, octu i oliwy. Wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę.
- mix sałat
- 1 pomidor
- 1 łyżka majonezu
- chipsy z marchewki i pietruszki oraz chipsy z ziemniaków (warzywa, masło, sól, pieprz, zioła)
Marchewkę, pietruszkę oraz 4 ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Oprószamy solą, pieprzem oraz ziołami, delikatnie smarujemy masłem i umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (z termoobiegiem). Mięso z marynatą przekładamy do formy żaroodpornej, pieczemy ok 25 minut. W tym samym czasie możemy na niższej blasze upiec chipsy warzywne.
Na talerze układamy mix sałat wymieszany z majonezem, pokrojone kawałki kurczaka, pomidory oraz chipsy warzywne. Polewamy sosem musztardowo- miodowym pozostałym z pieczonego mięsa.
Smacznego!