Muffiny z borówkami

0
1200
Rate this post

Muffiny z borówkami, białą czekoladą oraz cynamonem. Aromatyczne, miękkie i wilgotne. Skosztujcie 😉

Muffiny z borówkami

Składniki:

Suche:

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich, zmielonych na mąkę
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g białej czekolady, drobno posiekanej

Mokre:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • kilka kropel aromatu waniliowego

+ borówki, biała czekolada, cukier puder

Przygotowujemy dwa naczynia. W jednym umieszczamy suche produkty, w drugim mokre. Dokładnie mieszamy zawartość obydwu, a następnie przesypujemy suche do drugiej misy. Ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wlewamy do papilotek (wyszło na 12 sztuk), dodajemy borówki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez ok 25 minut (do suchego patyczka). Przed podaniem możemy udekorować polewą z białej czekolady oraz posypać cukrem pudrem.

Smacznego!