Muszle makaronowe z cukinią

0
878
Rate this post

Muszle makaronowe z cukinią, kiełbasą i fetą, zapiekane w sosie z pomidorów i mozzarelli. Skosztujcie 🙂

Muszle makaronowe z cukinią

Składniki:

  • 300 g muszli makaronowych
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cukinie
  • 20 dkg kiełbasy lub boczku
  • 100 g sera feta
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • mielona papryka
  • bazylia

Sos:

  • 1 puszka pomidorów
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki cukru
  • bazylia, sól, pieprz

+ 1 kulka mozzarelli

Wszystkie składniki na sos blendujemy, wlewamy do rondelka, doprawiamy przyprawami, zagotowujemy.

 

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Po odcedzeniu przelewamy go zimną wodą, by się nie skleił. Na patelni rozgrzewamy oliwię, wrzucamy drobno pokrojony czosnek oraz cebulę, podsmażamy. Dorzucamy startą na grubych oczkach cukinię, mieszając smażymy przez ok 10 minut. W międzyczasie doprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią i papryką. Na drugiej patelni podsmażamy na lekko złoty kolor drobno pokrojoną kiełbasę lub boczek. Składniki z obydwu patelni umieszczamy w jednym naczyniu, dodajemy pokruszony ser feta, całość mieszamy. Farszem nadziewamy muszle makaronowe, które wykładamy na lekko natłuszczone naczynie żaroodporne. Całość polewamy sosem, wierzch posypujemy startą mozzarellą. Zapiekamy przez ok 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!