Czas rozproszyć dzisiejszą pochmurną aurę – najlepszym rozwiązaniem na melancholijne dni jest dopieszczenie podniebienia. Polecam naleśniki z prażonymi jabłkami, orzechami oraz polewą. Podano do stołu, zapraszam.
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- kilka kropel aromatu waniliowego
- mąka wieloziarnista i pszenna (w proporcji 1/2 do 1/2) – ilość uzależniona od gęstości konsystencji ciasta
- 1 łyżka oleju + dodatkowo do smażenia
Wszystkie składniki umieszczamy w misie i dokładnie mieszamy. Odstawiamy ciasto na ok 10 minut, a następnie smażymy na niewielkiej ilości oleju z każdej ze stron na rumiano.
Nadzienie:
- ok 10 jabłek
- 2 łyżki cukru brązowego
- sok z 1/2 cytryny
- garść orzechów włoskich
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Owoce wykładamy na nagrzaną patelnię teflonową, skrapiamy sokiem z cytryny oraz posypujemy cukrem. Prażymy na małym ogniu ok 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Orzechy drobno siekamy, by na koniec posypać nimi naleśniki.
Polewa:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka kakao
Wszystkie składniki umieszczamy w małym garnuszku, dokładnie mieszamy, doprowadzamy do zagotowania. Polewą dekorujemy danie.