Naleśniki z prażonymi jabłkami

0
620
Rate this post

Czas rozproszyć dzisiejszą pochmurną aurę – najlepszym rozwiązaniem na melancholijne dni jest dopieszczenie podniebienia. Polecam naleśniki z prażonymi jabłkami, orzechami oraz polewą. Podano do stołu, zapraszam.

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • mąka wieloziarnista i pszenna (w proporcji 1/2 do 1/2) – ilość uzależniona od gęstości konsystencji ciasta
  • 1 łyżka oleju + dodatkowo do smażenia

Wszystkie składniki umieszczamy w misie i dokładnie mieszamy. Odstawiamy ciasto na ok 10 minut, a następnie smażymy na niewielkiej ilości oleju z każdej ze stron na rumiano.

Nadzienie:

  • ok 10 jabłek
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • garść orzechów włoskich

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Owoce wykładamy na nagrzaną patelnię teflonową, skrapiamy sokiem z cytryny oraz posypujemy cukrem. Prażymy na małym ogniu ok 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Orzechy drobno siekamy, by na koniec posypać nimi naleśniki.

Polewa:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka kakao

Wszystkie składniki umieszczamy w małym garnuszku, dokładnie mieszamy, doprowadzamy do zagotowania. Polewą dekorujemy danie.