Przed Wami kolejny przepis, w którym maliny odgrywają pierwszoplanową rolę. Naleśniki z nadzieniem serowym z delikatnym sosem malinowym, bitą śmietaną oraz płatkami migdałowymi skuszą nie jedno podniebienie 🙂
Składniki:
Ciasto (ok 14 sztuk)
- 2 szklanki mleka
- 0,5 szklanki wody mineralnej
- 2 jaja
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka oleju
- kilka kropel olejku cytrynowego
- ok 20 dkg mąki
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, odstawiamy na ok 20 minut. Smażymy na patelni z obydwu stron na złoty kolor.
Nadzienie:
- 25 dkg twarogu
- 3 – 4 łyżeczki cukru
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 3 łyżki mleka
- świeże maliny
Twaróg łączymy i mieszamy z cukrem, jogurtem oraz mlekiem, na koniec dodając świeże maliny.
Sos malinowy:
- 20 dkg malin
- 1 łyżka cukru pudru
- kilka kropel olejku cytrynowego
Maliny miksujemy za pomocą blendera , dodajemy cukier puder oraz olejek, podgrzewamy na palniku doprowadzając do zagotowania.
Bita śmietana:
- 20 dkg słodkiej śmietanki 30% lub 36%
- 3 płaskie łyżki cukru pudru
Składniki ubijamy mikserem na gładką i puszystą masę, wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Dodatkowo:
- uprażone płatki migdałowe
- listki mięty
Ciasto naleśnikowe przekładamy masą serową, dodajemy kleks bitej śmietany, polewamy sosem malinowym, dekorujemy płatkami migdałowymi, malinami oraz listkami mięty.
Smacznego!