Z czterech tysięcy lat tradycji kulinarnych Grecji czerpali już starożytni Rzymianie, niemal cała Europa i Nowy Swiat. Dzisiaj także nie ma w Europie i Ameryce, miejsca, gdzie nieznany jest gyros i kebab, a z pewnością miłośnicy zdrowego i prostego jedzenia, potrafią przyrządzać znacznie więcej, pochodzących z greckiej kuchni, potraw. Nad wieloma potrawami na greckich wyspach, unosi się zapach czosnku, oliwy z oliwek, pomidorów, papryki i świezych ziół – koperek, oregano, mięta, czarny pieprz. Greckie potrawy przyprawia się morską solą, cynamonem i cytryną. Do chętnie jedzonych przez Greków ryb i mięsa, dodaje się ryż, a najpopularniejszym zbożem jest pszenica, z której wyrabiana jest wszechobecna grecka pita i pełnoziarnisty wiejski chleb. Już w starożytności kuchnia grecka opierała się głównie na pszenicy, oliwie i winie, mięso jadano rzadko, o wiele częściej ryby, znacznie później Grecy zaczęli używać gałki muszkatołowej czy kawioru, których pojawienie się w kuchni greckiej łączy się z epoką Bizancjum.