Jedno z moich ulubionych dań z pieczarkami w roli głównej. Nieskomplikowane w przygotowaniu, pyszne w smaku. Oj, kocham makarony pod każdą postacią!
Składniki (3-4 porcje)
- 300 g makaronu Pappardelle lub innego ulubionego
- 300 g pieczarek
- 2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1 papryka czerwona lub żółta
- 250 ml bulionu
- 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego lub śmietany
- 2 łyżeczki mąki (opcjonalnie)
- posiekana natka pietruszki
- ostra papryka w proszku
- 1/2 kulki sera mozzarella
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, wrzucamy wraz z posiekanym czosnkiem na rozgrzane masło. Smażymy przez kilka minut na większym ogniu, by nie puściły za dużo soku. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelnię dodajemy pokrojoną paprykę, przesmażamy przez 2-3 minuty, a następnie zalewamy całość bulionem. Gotujemy przez 5 minut, dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz zaprawiony jogurt lub śmietanę. Jeżeli chcemy uzyskać gęstszą konsystencję, możemy dodać stopniowo do sosu 2 łyżeczki mąki dobrze wymieszane z odrobiną wody. Ponownie zagotowujemy. Na patelnię dorzucamy pokrojone kawałeczki mozzarelli, mieszając doprowadzamy do jej połączenia z resztą składników, doprawiamy do smaku papryką. Do ugotowanego makaronu przekładamy sos, całość dobrze mieszamy.
Smacznego!