Penne z tuńczykiem i oliwkami. Makaron z oliwą, kawałkami tuńczyka, natką pietruszki, zielonymi oliwkami oraz pestkami słonecznika.
Penne z tuńczykiem i oliwkami
Składniki: (3-4 porcje)
- 250-300 g makaronu penne
- 2 ząbki czosnku
- 1 niewielka cebula
- ½ pęczka natki pietruszki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 puszka tuńczyka
- ½ słoiczka czarnych oliwek
- garść uprażonych pestek słonecznika
- ¼ szklanki sera długodojrzewającego np. grana padano
- świeżo mielony pieprz i sól
Makaron gotujemy al dente zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, rumienimy na lekko złoty kolor. Tuńczyka odcedzamy z zalewy, natkę pietruszki siekamy, oliwki kroimy na połówki. Dodajemy do pozostałych składników. Całość oprószamy solą i pieprzem, przesmażamy przez 3 minuty. Makaron odcedzamy, dorzucamy na patelnię, mieszamy. Przed podaniem posypujemy świeżo startym serem oraz uprażonymi pestkami słonecznika. Idealnym uzupełnieniem dania będzie lampka czerwonego wina.