Penne z tuńczykiem i oliwkami

0
962
Rate this post

Penne z tuńczykiem i oliwkami. Makaron z oliwą, kawałkami tuńczyka, natką pietruszki, zielonymi oliwkami oraz pestkami słonecznika.

Penne z tuńczykiem i oliwkami

Składniki: (3-4 porcje)

  • 250-300 g makaronu penne
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 niewielka cebula
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka tuńczyka
  • ½ słoiczka czarnych oliwek
  • garść uprażonych pestek słonecznika
  • ¼ szklanki sera długodojrzewającego np. grana padano
  • świeżo mielony pieprz i sól

Makaron gotujemy al dente zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, rumienimy na lekko złoty kolor. Tuńczyka odcedzamy z zalewy, natkę pietruszki siekamy, oliwki kroimy na połówki. Dodajemy do pozostałych składników. Całość oprószamy solą i pieprzem, przesmażamy przez 3 minuty. Makaron odcedzamy, dorzucamy na patelnię, mieszamy. Przed podaniem posypujemy świeżo startym serem oraz uprażonymi pestkami słonecznika. Idealnym uzupełnieniem dania będzie lampka czerwonego wina.