Penne ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i gorgonzolą

0
842
Rate this post

Składniki (2 porcje):

  • 200 g makaronu penne, ugotowanego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 200 g szpinaku mrożonego
  • gałka muszkatołowa
  • mleko
  • 50 g sera gorgonzola
  • kilka suszonych pomidorów
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • prażone pestki słonecznika
  • sól, pieprz, bazylia

Czosnek siekamy, wrzucamy na rozgrzane na patelni masło, podsmażamy przez moment. Dodajemy szpinak, mieszając doprowadzamy do jego rozmrożenia. Dolewamy odrobinę mleka, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, smażymy przez dodatkowe 2-3 minuty. Ser oraz suszone pomidory kroimy w kosteczkę, pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki, oprószamy pieprzem oraz bazylią.

Do ugotowanego makaronu dodajemy szpinak, całość mieszamy i wykładamy na talerze. Dodajemy gorgonzolę, pomidory, posypujemy pestkami słonecznika.

Smacznego!