Niby zwykła marchewka w towarzystwie 3 innych składników, a jednak taka niezwykła. Porządna marynata robi swoje i zmienia oblicze dotąd zwykłych dań. Przepis ten został zaczerpnięty ze strony kwestiasmaku.com i z pewnością wart jest wypróbowania.
Składniki:
- 1 kg marchewki
- 1łyżka świeżo startego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki miodu
- sól
Sałatka:
- rukola
- ser feta półtłusty
- prażony słonecznik
Marchew obieramy, płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, oprószamy solą i smarujemy marynatą powstałą z wyżej wymienionych składników (z pominięciem miodu). Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok pół godziny (do miękkości). Na 5 min przed końcem pieczenia polewamy marchewkę miodem. Podajemy z sałatką.
Smacznego!