Zupa na dzisiaj- aromatyczny krem z kalafiora z dodatkiem intensywnych przypraw 🙂
Składniki:
- 1 kalafior, umyty, podzielony na różyczki
- 1 duża cebula, pokrojona w pióra
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 2-3 łyżki oliwy do smażenia
- 1 płaska łyżeczka: curry, kurkumy oraz papryki
- sok z 1/2 cytryny
- 8 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- gałka muszkatołowa
- uprażone ziarna słonecznika
W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, cebulę oraz przyprawy: curry, kurkumę oraz paprykę, całość podsmażamy przez kilka minut. Dodajemy różyczki kalafiora, sól, sok z cytryny, obsmażamy przez dodatkowe 2-3 minuty. Wlewamy gorącą wodę minimalnie nad wysokość składników, gotujemy do miękkości kalafiora. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz kaszę jaglaną, mieszamy. Zupę odstawiamy z palnika i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Podajemy z gałką muszkatołową, papryką, słonecznikiem i natką pietruszki.
Smacznego!