Składniki:
1. Pół szklanki letniego mleka
2. 1,5 szklanki mąki pszennej
3. 2 dag świeżych drożdży
4. 3 łyżki cukru
5. 3 jajka
6. 4 łyżki masła
7. 5 łyżek likieru migdałowego
8. 25 dag dżemu jagodowego
9. 20 dag masy marcepanowej
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Mąkę przesiać do miski. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do mąki wraz z 2 łyżkami cukru, miękkim masłem i zaczynem drożdżowym; wyrobić gładkie lśniące ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić, aby wyrosło.
Białka ubić z 1 łyżką cukru; marcepan utrzeć z likierem i połączyć z pianą z białek. Masę przełożyć do szprycki cukierniczej. Z ciasta uformować na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem prostokątny placek. W poprzek placka wycisnąć ze szprycki paski masy marcepanowej a pomiędzy paski nałożyć jagodowy dżem.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza i wstawić blaszkę z ciastem na 35 minut, a w połowie tego czasu zmniejszyć temperaturę do 175 stopni. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.