Placek z kaszy jaglanej i jabłek

0
590
Rate this post

Ciasto z kaszy jaglanej po raz drugi- tym razem z jabłkami, cynamonem i bakaliami.

Składniki:

  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej + 3 szklanki wody do jej ugotowania
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 jabłka
  • olejek waniliowy
  • 2 łyżeczki cynamonu

Kaszę jaglaną płuczemy, zalewamy wodą, gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (ok 15 minut). Odstawiamy do wystudzenia, a następnie blenderujemy na jednolity krem. Dodajemy olej, mleko, cukier, jajka oraz cynamon, mieszamy do połączenia składników. Jabłka kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do ciasta wraz z bakaliami, ponownie mieszamy. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 minut. Kroimy na porcje po całkowitym wystudzeniu (wcześniej masa jest nieco klejąca).