Placuszki jogurtowe z truskawkami

0
702
Rate this post

Sezon na truskawki trwa w pełni, mamy więc ogromne pole do popisu w kuchni z wykorzystaniem właśnie tych owoców 🙂 Koktajle, ciasta, torty, lody, desery… jak im się oprzeć, gdy główną rolę odgrywają truskawki? Dzisiaj przedstawiam przepis na przepyszne, a zarazem błyskawiczne w przygotowaniu placuszki jogurtowe:)

Składniki:

  • 370 g (jedno duże opakowanie) jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • kilka kropel aromatu śmietankowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka mąki
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka truskawek
  • płatki migdałowe
  • cukier puder

Jajka oraz jogurt naturalny ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy cukier, olejek, olej, płatki owsiane, proszek do pieczenia oraz przesianą mąkę, całość dokładnie mieszamy.

Rozgrzewamy patelnię teflonową, wlewamy mała chochelką masę (na patelni o średnicy 26 cm) powinny zmieścić się 4 placuszki) układamy przekrojone truskawki, smażymy z każdej ze stron na złoty kolor.

Podajemy z płatkami migdałowymi, truskawkami oraz cukrem pudrem.

Smacznego!