Idealne na śniadanie lub podwieczorek – puszyste placuszki z kawałkami czekolady, jabłkiem oraz polewą. Polecam 🙂
Składniki (na ok 16 placuszków):
- 220 g mąki
- 30 g płatków owsianych
- 300 ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- kilka kropel aromatu cytrynowego
- 2 jabłka
- 50 g gorzkiej czekolady
+ kilka malin
+ polewa czekoladowa (1 łyżka: cukru, kakao, masła, wody – wymieszać i zagotować)
Jabłko ścieram na tarełku, czekoladę siekamy nożem. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dokładnie mieszamy do powstania jednolitej masy. Smażymy z obydwu stron na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Podajemy z malinami oraz polewą czekoladową.
Smacznego!