Placuszki z kaszy jaglanej

0
615
Rate this post

Znudziły się wam tradycyjne placuszki z mąki? Przedstawiam przepis na pyszną i zdrową alternatywę w postaci wytrawnych placków z kaszy jaglanej. Muszę przyznać, że w 100% zadowoliły podniebienia domowników, dlatego zapowiadam, że kasza będzie coraz częściej gościć na naszych stołach, a tym samym w pewnym stopniu zawładnie działem dań głównych 🙂

Składniki (ok 15 placuszków):

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1/2 pora
  • kurkuma
  • sos sojowy
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml mleka
  • 1 kopiata łyżka mąki pszennej
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • szczypta proszku do pieczenia
  • ostra papryka w proszku
  • pieprz, sól
  • olej do smażenia

Kaszę jaglaną prażymy kilka minut na suchej patelni, przelewamy wrzątkiem, a następnie gotujemy ok 20 minut w 2-3 szklankach wody. Ugotowaną kaszę odstawiamy do ostudzenia. Pora myjemy, drobno kroimy, szklimy z masłem na patelni, dodając 2 łyżki sosu sojowego, sól oraz pieprz do smaku. Kaszę wraz z porem drobno mielimy za pomocą miksera kuchennego lub blendara, dodając pozostałe składniki: mleko, mąki, jajko, proszek do pieczenia, paprykę, pieprz, sól oraz opcjonalnie dodatkową ilość sosu sojowego. Całość dokładnie mieszamy, doprowadzając do jednolitego połączenia składników. Placuszki smażymy kilka minut z obydwu stron na lekko natłuszczonej i dobrze nagrzanej patelni. Podajemy z sosem czosnkowo- bazyliowym.

Sos czosnkowo- bazyliowy:

  • 120 g jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • kilka listków świeżej bazylii
  • bazylia w proszku

Czosnek drobno siekamy, świeżą bazylię rwiemy na małe kawałeczki, wszystkie składniki łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy.

Smacznego!