Znudziły się wam tradycyjne placuszki z mąki? Przedstawiam przepis na pyszną i zdrową alternatywę w postaci wytrawnych placków z kaszy jaglanej. Muszę przyznać, że w 100% zadowoliły podniebienia domowników, dlatego zapowiadam, że kasza będzie coraz częściej gościć na naszych stołach, a tym samym w pewnym stopniu zawładnie działem dań głównych 🙂
Składniki (ok 15 placuszków):
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1/2 pora
- kurkuma
- sos sojowy
- 2 łyżki masła
- 200 ml mleka
- 1 kopiata łyżka mąki pszennej
- 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- szczypta proszku do pieczenia
- ostra papryka w proszku
- pieprz, sól
- olej do smażenia
Kaszę jaglaną prażymy kilka minut na suchej patelni, przelewamy wrzątkiem, a następnie gotujemy ok 20 minut w 2-3 szklankach wody. Ugotowaną kaszę odstawiamy do ostudzenia. Pora myjemy, drobno kroimy, szklimy z masłem na patelni, dodając 2 łyżki sosu sojowego, sól oraz pieprz do smaku. Kaszę wraz z porem drobno mielimy za pomocą miksera kuchennego lub blendara, dodając pozostałe składniki: mleko, mąki, jajko, proszek do pieczenia, paprykę, pieprz, sól oraz opcjonalnie dodatkową ilość sosu sojowego. Całość dokładnie mieszamy, doprowadzając do jednolitego połączenia składników. Placuszki smażymy kilka minut z obydwu stron na lekko natłuszczonej i dobrze nagrzanej patelni. Podajemy z sosem czosnkowo- bazyliowym.
Sos czosnkowo- bazyliowy:
- 120 g jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- kilka listków świeżej bazylii
- bazylia w proszku
Czosnek drobno siekamy, świeżą bazylię rwiemy na małe kawałeczki, wszystkie składniki łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy.
Smacznego!