Idealne. Lekko chrupiące, wyraziste w smaku. Dodatek karmelizowanej marchewki oraz sos pieczarkwo- musztardowy podkręca ich smak. Skosztujcie 😉
Placuszki z kaszy jaglanej z sosem pieczarkowo- musztardowym
Składniki (10 placuszków):
- 20 dkg kaszy jaglanej
- 3 marchewki
- 2 łyżki masła
- 2 cm imbiru, drobno pokrojonego
- 1 łyżka cukru brązowego
- 1 łyżka miodu
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 5 łyżek nasion słonecznika
- 3 łyżki parmezanu
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki sosu sojowego
- oregano, bazylia, papryka
- sól, pieprz
- + 2 łyżki oliwy
Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości, odstawiamy do przestudzenia. Marchewkę obieramy, ścieramy do drobnych oczkach tarełka. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy imbir, podsmażamy przez moment. Dodajemy marchewkę, miód i cukier, całość smażymy przez ok 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Czosnek, cebulę oraz pestki słonecznika rozdrabniamy blenderem. Dodajemy przestudzoną kaszę oraz marchewkę, mąkę, starty parmezan, sos sojowy oraz przyprawy. Całość ponownie blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, rozsmarowujemy oliwę. Z masy formujemy placuszki i wykładamy je na papier. Pieczemy przez 30-35 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy z gęstym sosem pieczarkowo- musztardowym.
Sos pieczarkowo- musztardowy
- 30 dkg pieczarek, obranych, pokrojonych
- 2 łyżki masła
- 125 ml śmietanki 18%
- 100 g musztardy miodowej z czarną gorczycą
- natka pietruszki, posiekana
- sól, pieprz
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojone pieczarki. Podsmażamy przez kilka minut na złoty kolor, doprawiamy solą i pieprzem. W rondelku mieszamy śmietankę z musztardą, podgrzewamy. Dodajemy pieczarki oraz natkę pietruszki, całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez kilka minut.
Smacznego!