Niedzielne południe. Słońce za oknem świeci w pełni, słucham ulubionej muzyki, przyrządzam przekąski na wcześniej zaplanowany piknik. Pakujemy wszystko do koszyka, wychodzimy przed dom, a tam… nad głowami wiszą czarne chmury. Dwie minuty później leje jak z cebra. Co robimy? Przenosimy się na piętro i rozkładamy na podłodze 🙂 Jak za czasów dzieciństwa, kiedy to przesiadywanie na podłodze było codziennością. To właśnie na niej budowałam domy dla lalek, bazy, tory przeszkód. Gdy pogoda psuje plany, zawsze jest jakaś alternatywa 😉
Jakie przygotowałam przekąski na piknik?
Oto kilka pomysłów na dania, które świetnie sprawdzą się podczas wyprawy w plener.
Zapiekane kanapki za 3 sposoby
Składniki:
Wersja I
- chleb tostowy
- ser żółty
- plasterki ulubionej szynki
- pomidory
- rukola
- mozzarella
Wersja II
- chleb tostowy
- rukola
- camembert
- szynka parmeńska
- suszone pomidory
Wersja III
- bułka kanapkowa
- grillowana gruszka
- ser z niebieską pleśnią
- rukola
- miód
- orzechy włoskie
- ocet balsamiczny
Paluchy z ciasta drożdżowego + focaccia z pomidorkami koktajlowymi
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 30 dkg drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 350 g ciepłej wody
- 70 dkg mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 25 ml oliwy
Do ciepłej wody wrzucamy pokruszone drożdże oraz cukier. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20 minut. Przesianą mąkę łączymy z solą oraz oliwą, a następnie z drożdżami z wodą. Wyrabiamy ciasto przez kilkanaście minut aż będzie miękkie i elastyczne. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę (powinno podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Z jednej pieczemy focaccie, z drugiej paluchy.
Paluchy drożdżowe
- ciasto + 1 roztrzepane jajko do posmarowania, sól morska, rozmaryn, kmin rzymski, sezam.
Ciasto dzielimy na ok 12 części, z każdej z nich formujemy podłużne wałeczki. Układamy je na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Paluchy smarujemy jajkiem, oprószamy ww. dodatkami. Pieczemy w 200 stopniach przez ok 12 minut (do momentu aż będą ładnie zarumienione).
Focaccia z pomidorkami koktajlowymi
- ciasto + 3 łyżki oliwy, 1/2 łyżeczki suszonego czosnku, 1/2 łyżeczki bazylii, 1-2 gałązki pomidorków koktajlowych
Ciasto rozwałkujemy i formujemy z niego placek na ok 1,5 cm grubości. Smarujemy je oliwą wymieszaną z czosnkiem i bazylią. Na wierzch układamy połówki pomidorków koktajlowych. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok 20-25 minut.
Sałatka z kaszy jaglanej
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej ugotowanej, wymieszanej z pesto
- domowe pesto z bazylii: 2 szklanki listków bazylii, 2 garście pestek dyni, sok z 1/4 cytryny, kilka łyżek oliwy, sól, pieprz- całość zblendować do uzyskania jednolitej konsystencji
- rukola
- gorgonzola
- pestki granatu
- orzechy włoskie
Dodatkowe propozycje:
- miodowe ciasteczka orkiszowe ze słonecznikiem, sezamem i żurawiną (przepis tutaj)
- muffiny z jagodami, cynamonem i białą czekoladą (przepis tutaj)
- woda z cytryną i owocami
- świeże owoce- np. maliny, borówki, winogrono
- popcorn
A jakie dania Wy najchętniej zabieracie ze sobą na piknik?
Czekam na Wasze propozycje 🙂