Pulpeciki wegetariańskie na tagliatelle

0
686
Rate this post

Pożywne, zdrowe, stanowią idealną alternatywę dla pulpecików mięsnych. Wypróbujcie nasz najnowszy przepis 🙂

Składniki:

  • makaron tagliatelle, np. szpinakowy

Makaron gotujemy al dente, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.

Sos:

  • 1 opakowanie krojonych pomidorów
  • 2 świeże pomidory, sparzone, obrane ze skórki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • oliwa do smażenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • bazylia, oregano
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz

Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę oraz czosnek, dodajemy pomidory z puszki oraz świeże, cukier, zioła, koncentrat, całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut. Blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Pulpeciki:

  • 10 dkg kaszy jaglanej
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • ostra papryka w proszku
  • posiekana natka pietruszki
  • 5 dkg startego żółtego sera
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz

+ oliwa do smażenia

Kaszę oraz soczewicę gotujemy do miękkości (15-20 minut), odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. W jednym naczyniu umieszczamy wszystkie składniki, dokładnie ze sobą mieszamy, a następnie formujemy pulpeciki. Obsmażamy na złoty kolor na niewielkiej ilości oliwy.

Odcedzony makaron mieszamy z sosem oraz pulpecikami, podajemy z natką pietruszki oraz startym serem.

Smacznego!