Pożywne, zdrowe, stanowią idealną alternatywę dla pulpecików mięsnych. Wypróbujcie nasz najnowszy przepis 🙂
Składniki:
- makaron tagliatelle, np. szpinakowy
Makaron gotujemy al dente, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
Sos:
- 1 opakowanie krojonych pomidorów
- 2 świeże pomidory, sparzone, obrane ze skórki
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- oliwa do smażenia
- 1 łyżeczka cukru
- bazylia, oregano
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę oraz czosnek, dodajemy pomidory z puszki oraz świeże, cukier, zioła, koncentrat, całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut. Blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Pulpeciki:
- 10 dkg kaszy jaglanej
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- ostra papryka w proszku
- posiekana natka pietruszki
- 5 dkg startego żółtego sera
- świeża bazylia
- sól, pieprz
+ oliwa do smażenia
Kaszę oraz soczewicę gotujemy do miękkości (15-20 minut), odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. W jednym naczyniu umieszczamy wszystkie składniki, dokładnie ze sobą mieszamy, a następnie formujemy pulpeciki. Obsmażamy na złoty kolor na niewielkiej ilości oliwy.
Odcedzony makaron mieszamy z sosem oraz pulpecikami, podajemy z natką pietruszki oraz startym serem.
Smacznego!