Pulpeciki wegetariańskie z warzywami

0
1103
Rate this post

Zdrowe, wegetariańskie- pulpeciki z kaszy jaglanej i marchewki są pyszną alternatywą dla tradycyjnych mięsnych. Zanurzone w sosie pomidorowym z bakłażanem, batatem i jarmużem zyskują jeszcze więcej smaku. Chodźcie po przepis.

Pulpeciki wegetariańskie z warzywami

Składniki:

  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 bakłażana
  • 1 batat
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 puszka pomidorów
  • 100 ml bulionu
  • 2 łyżeczki cukru
  • suszona bazylia
  • suszona papryka
  • sól, pieprz
  • ser feta
  • 2 garście jarmużu

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek, podsmażamy do uzyskania lekko złotego koloru. Dorzucamy pokrojonego bakłażana, batata oraz paprykę, oprószamy solą, całość smażymy przez ok 10 minut. Warzywa zalewamy wcześniej zblendowanymi pomidorami z puszki oraz bulionem. Doprawiamy bazylią, papryką, cukrem i pieprzem. Dusimy pod przykryciem ok 10 minut. Dodajemy jarmuż, gotujemy przez 2-3 minuty, aż liście zmiękną. Podajemy z serem feta oraz pulpecikami.

Pulpeciki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki nasion słonecznika
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • suszona bazylia, oregano
  • sól, pieprz

Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości. Odstawiamy do przestudzenia. Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach, odciskamy nadmiar soku (najlepiej do literatki, a później zdrowie:)) Cebulę, czosnek oraz natkę pietruszki siekamy. Nasiona słonecznika rozdrabniamy blenderem. Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu i ponownie blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy przyprawami. Z masy formujemy niewielkiej wielkości pulpeciki i wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy przez 25-30 minut.

Smacznego!