Składniki:
1. 1 puszka masy makowej
2. 20 dag cukru pudru
3. 10 dag margaryny
4. Pół kilograma jabłek
5. 6 jajek
6. 6 łyżek kaszy manny
7. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
8. 1 torebka cukru waniliowego
Na polewę:
9. Pół szklanki cukru pudru
10. 3 łyżki ciemnego kakao
11. 12 dag margaryny
12. 3 łyżki kwaśnej śmietany
Wykonanie:
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
Oddzielić białka od żółtek; białka ubić z cukrem waniliowym na sztywną pianę; żółtka utrzeć z cukrem pudrem i margaryną, dodać masę makową, jabłka, kaszę mannę i proszek do pieczenia a następnie dokładnie wymieszać, dodać pianę z białek i delikatnie połączyć wszystkie składniki.
Blaszkę do pieczenia posmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą a następnie przelać ciasto. Wstawić na 50 minut do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza.
Wszystkie składniki polewy zmieszać i zagotować a następnie polać nią ciasto.