Restauracja z patio Warszawa

0
480
Rate this post

Składniki:

1. 1 kilogram mąki pszennej
2. Pół szklanki cukru
3. 8 dag drożdży
4. 1 opakowanie cukru waniliowego
5. 1,5 szklanki mleka
6. 17 dag masła
7. Pół szklanki oleju
8. 10 żółtek
9. 2 całe jajka
10. 1 kieliszek wódki
11. Olej do smażenia
12. 30 dag marmolady

Wykonanie:

Drożdże rozkruszyć, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, wlać niedużą ilość ciepłego mleka, wymieszać i odstawić na 20 minut.
Masło roztopić i wystudzić. Jajka i żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym; mąkę przesiać do miski, dodać masę jajeczną, masło, ciepłe mleko, wódkę i zaczyn i wyrobić gładkie, lśniące ciasto (wyrabiać około 20 minut aż będzie odstawać od ręki). Pod koniec wyrabiania dodać olej. Miskę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość formować pączki, nadziewać marmoladą.
W głębokiej patelni lub rondli rozgrzać olej i wkładać partiami pączki smażąc je na złoty kolor. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.