Ryż z tuńczykiem i pomidorkami koktajlowymi z dodatkiem świeżej natki pietruszki, zielonych oliwek oraz uprażonych pestek słonecznika. Przepis prosty, zdrowy i smaczny 🙂
Ryż z tuńczykiem i pomidorkami koktajlowymi
Składniki (3 porcje):
- 150 g ryżu
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnych
- kilka zielonych oliwek
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- garść pestek słonecznika
- 2-3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy przez 2 minutki drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dodajemy przekrojone na połówki pomidorki, smażymy do momentu aż zmiękną i puszczą nieco soku. Oprószamy je solą oraz pieprzem. Dorzucamy odsączone z zalewy kawałki tuńczyka, oliwki oraz posiekaną natkę pietruszki. Zostawiamy na małym ogniu przez dodatkowe 2 minuty. Dodajemy ugotowany ryż, całość mieszamy. Przed podaniem posypujemy uprażonymi pestkami słonecznika.
Smacznego!