Ryż z tuńczykiem i pomidorkami

0
978
Rate this post

Ryż z tuńczykiem i pomidorkami koktajlowymi z dodatkiem świeżej natki pietruszki, zielonych oliwek oraz uprażonych pestek słonecznika. Przepis prosty, zdrowy i smaczny 🙂

Ryż z tuńczykiem i pomidorkami koktajlowymi

Składniki (3 porcje):

  • 150 g ryżu
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnych
  • kilka zielonych oliwek
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • garść pestek słonecznika
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy przez 2 minutki drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dodajemy przekrojone na połówki pomidorki, smażymy do momentu aż zmiękną i puszczą nieco soku. Oprószamy je solą oraz pieprzem. Dorzucamy odsączone z zalewy kawałki tuńczyka, oliwki oraz posiekaną natkę pietruszki. Zostawiamy na małym ogniu przez dodatkowe 2 minuty. Dodajemy ugotowany ryż, całość mieszamy. Przed podaniem posypujemy uprażonymi pestkami słonecznika.

Smacznego!