Każda zabiegana osoba ceni sobie potrawy, których przygotowanie jest szybkie a efekt smakowy zaspakaja wymagające kubki smakowe. Dzisiaj prezentuję przepis na błyskawiczną a zarazem pożywną sałatkę makaronową z pomidorkami, oliwkami oraz rukolą. Kompozycja ta doskonale sprawdzi się podczas lunchu w pracy lub na kolację.
Składniki:
- 100 g pełnoziarnistego makaronu świderki
- rukola lub mix sałat z rukolą
- pomidorki pomarańczowe lub koktajlowe
- zielone oliwki z papryką
- starty żółty ser
- dressing: 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki bazylii, pieprz, sól
Makaron gotujemy al dente zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Na talerze wykładamy przestudzony makaron wymieszany z dressingiem, rukolę, pomidorki oraz oliwki. Całość posypujemy startym żółtym serem.
Smacznego!