Lato w pełni, więc korzystamy z jego dobrodziejstw w kuchennym zaciszu. Tym razem na stole wylądowała zdrowa sałatka z sezonowych owoców, ze świeżą miętą, cytryną oraz odrobiną słodkości w postaci syropu i orzechów. Palce lizać 🙂
Składniki (2 porcje):
- rukola
- 1/2 szklanki kaszy kuskus
- 50 g chudego twarogu
- dwie garści borówek amerykańskich
- 1 brzoskwinia
- sok i skórka z 1/4 cytryny
- plasterki cytryny
- listki mięty
- syrop ziołowy
- orzechy włoskie
Rukolę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, wykładamy na talerze. Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem, odstawiamy pod przykryciem na 5 minut, dodajemy do niej sok z cytryny, posiekaną miętę i odrobinę pieprzu do smaku. Twaróg kruszymy, orzechy drobno siekamy. Brzoskwinię kroimy na plasterki i grillujemy przez kilka minut na patelni. Na talerze dodajemy kaszę, twaróg, borówki i brzoskwinię, całość posypujemy orzechami, skórką startą z cytryny oraz polewamy syropem ziołowym.
Smacznego!