Sałatka z jagodami, brzoskwinią i twarogiem

0
658
Rate this post

Lato w pełni, więc korzystamy z jego dobrodziejstw w kuchennym zaciszu. Tym razem na stole wylądowała zdrowa sałatka z sezonowych owoców, ze świeżą miętą, cytryną oraz odrobiną słodkości w postaci syropu i orzechów. Palce lizać 🙂

Składniki (2 porcje):

  • rukola
  • 1/2 szklanki kaszy kuskus
  • 50 g chudego twarogu
  • dwie garści borówek amerykańskich
  • 1 brzoskwinia
  • sok i skórka z 1/4 cytryny
  • plasterki cytryny
  • listki mięty
  • syrop ziołowy
  • orzechy włoskie

Rukolę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, wykładamy na talerze. Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem, odstawiamy pod przykryciem na 5 minut, dodajemy do niej sok z cytryny, posiekaną miętę i odrobinę pieprzu do smaku. Twaróg kruszymy, orzechy drobno siekamy. Brzoskwinię kroimy na plasterki i grillujemy przez kilka minut na patelni. Na talerze dodajemy kaszę, twaróg, borówki i brzoskwinię, całość posypujemy orzechami, skórką startą z cytryny oraz polewamy syropem ziołowym.

Smacznego!