Zgodnie z zapowiedzią, dorzucamy kolejny przepis na sałatkę- tym razem składnikami wiodącymi są jajka oraz soczewica.
Składniki (2 porcje):
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy + 2 liście laurowe
- mix sałat z rukolą
- 1/2 małej cebuli
- 3 rzodkiewki
- pestki dynki
- pestki słonecznika
Soczewicę gotujemy w 250 ml wody wraz z liściem laurowym przez ok 10 minut. Cebulę drobno siekamy, rzodkiewkę kroimy w plasterki, jajko na ćwiartki. Pestki nasion dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni. Na talerze wykładamy mieszankę sałat, ugotowaną soczewicę oraz pozostałe składniki, całość polewamy dressingiem.
Dressing:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól, pieprz
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
Smacznego!