Sałatka z kaszy jaglanej z grillowaną cukinią i papryką

0
879
Rate this post

Smaczna, zdrowa i lekka sałatka, idealna na obiad, kolację, lunch do pracy.

Składniki (2 porcje):

  • 1 woreczek kaszy jaglanej (100 g)
  • rukola
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 papryki
  • podprażone pestki słonecznika
  • szczypiorek
  • ser z niebieską pleśnią
  • sól, pieprz
  • przyprawy: czosnek, słodka papryka, kurkuma

Winegret: 1 łyżka wody, 1 łyżka miodu, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki oliwy, pieprz

Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (zazwyczaj około 15 minut). Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy do wody słodką paprykę oraz kurkumę. Odcedzamy.

Umytą i osuszoną rukolę wykładamy na talerze. Paprykę kroimy w paseczki, cukinię w plasterki- oprószamy je czosnkiem, pieprzem oraz solą, a następnie grillujemy warzywa przez kilka minut. Kaszę mieszamy ze świeżym szczypiorkiem, wykładamy na rukolę, dodajemy warzywa, pokrojony ser, słonecznik, całość polewamy winegretem.

Smacznego!