Smaczna, zdrowa i lekka sałatka, idealna na obiad, kolację, lunch do pracy.
Składniki (2 porcje):
- 1 woreczek kaszy jaglanej (100 g)
- rukola
- 1/2 cukinii
- 1/2 papryki
- podprażone pestki słonecznika
- szczypiorek
- ser z niebieską pleśnią
- sól, pieprz
- przyprawy: czosnek, słodka papryka, kurkuma
Winegret: 1 łyżka wody, 1 łyżka miodu, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki oliwy, pieprz
Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (zazwyczaj około 15 minut). Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy do wody słodką paprykę oraz kurkumę. Odcedzamy.
Umytą i osuszoną rukolę wykładamy na talerze. Paprykę kroimy w paseczki, cukinię w plasterki- oprószamy je czosnkiem, pieprzem oraz solą, a następnie grillujemy warzywa przez kilka minut. Kaszę mieszamy ze świeżym szczypiorkiem, wykładamy na rukolę, dodajemy warzywa, pokrojony ser, słonecznik, całość polewamy winegretem.
Smacznego!