Sałatka z malinami, migdałami oraz serem pleśniowym

0
950
Rate this post

Przedstawiam kolejny przepis, w którym główną rolę odgrywają maliny – tym razem w towarzystwie mixu sałat, sera z niebieską pleśnią i płatkami migdałowymi.

Składniki:

Inspiracja- Kwestia Smaku

  • 100 g mixu sałat z rukolą
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 200 – 300 g malin
  • 50 g uprażonych płatków migdałowych
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 łyżki miodu
  • 1,5 łyżeczki octu winnego
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • pieprz
  • sól morska
  • bagietka

Mix sałat opłukać w wodzie i osuszyć na ręczniku papierowym. Ser podzielić na połowę, jedną część drobno pokroić, drugą rozpuścić w rondelku i wymieszać z oliwą, octem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem. Pokrojony ser dodać do powstałego sosu.

Maliny również podzielić na dwie części, jedną z nich umieścić w rondelku, dodać miód, zmiksować blenderem i zagotować. Dodajemy do musu pozostałe maliny, mieszamy.

Mix sałat ułożyć na talerzach, oprószyć pieprzem, polać sosem z sera oraz musem malinowym, posypać uprażonymi płatkami migdałowymi. Podawać z bagietką opieczoną w tosterze.