Przedstawiam kolejny przepis, w którym główną rolę odgrywają maliny – tym razem w towarzystwie mixu sałat, sera z niebieską pleśnią i płatkami migdałowymi.
Składniki:
Inspiracja- Kwestia Smaku
- 100 g mixu sałat z rukolą
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 200 – 300 g malin
- 50 g uprażonych płatków migdałowych
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- 2 łyżki miodu
- 1,5 łyżeczki octu winnego
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- pieprz
- sól morska
- bagietka
Mix sałat opłukać w wodzie i osuszyć na ręczniku papierowym. Ser podzielić na połowę, jedną część drobno pokroić, drugą rozpuścić w rondelku i wymieszać z oliwą, octem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem. Pokrojony ser dodać do powstałego sosu.
Maliny również podzielić na dwie części, jedną z nich umieścić w rondelku, dodać miód, zmiksować blenderem i zagotować. Dodajemy do musu pozostałe maliny, mieszamy.
Mix sałat ułożyć na talerzach, oprószyć pieprzem, polać sosem z sera oraz musem malinowym, posypać uprażonymi płatkami migdałowymi. Podawać z bagietką opieczoną w tosterze.