Sałatka z pieczonym burakiem i dynią

0
779
Rate this post

Sałatka z pieczonym burakiem i dynią z dodatkiem ciecierzycy, mozzarelli oraz pestek słonecznika. Idealna na lekki obiad lub kolację 🙂

Sałatka z pieczonym burakiem i dynią

Składniki (2-porcje):

  • 3 garści liści jarmużu
  • 1 burak
  • 1/4 dyni- wykorzystałam hokkaido
  • kilka plasterków lub kulek mozzarelli
  • 4 łyżki ciecierzycy konserwowej
  • pestki słonecznika
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • oliwa

Jarmuż myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy. Obieramy warzywa, buraka kroimy w plasterki, dynię w kostkę. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, warzywa skrapiamy oliwą oraz oprószamy solą, pieprzem i ziołami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez ok 20 minut. Na talerze układamy jarmuż, upieczone warzywa, ciecierzycę oraz mozzarellę, całość posypujemy uprażonymi pestkami słonecznika.

Smacznego!