Sałatka z pieczonym burakiem i dynią z dodatkiem ciecierzycy, mozzarelli oraz pestek słonecznika. Idealna na lekki obiad lub kolację 🙂
Sałatka z pieczonym burakiem i dynią
Składniki (2-porcje):
- 3 garści liści jarmużu
- 1 burak
- 1/4 dyni- wykorzystałam hokkaido
- kilka plasterków lub kulek mozzarelli
- 4 łyżki ciecierzycy konserwowej
- pestki słonecznika
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- oliwa
Jarmuż myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy. Obieramy warzywa, buraka kroimy w plasterki, dynię w kostkę. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, warzywa skrapiamy oliwą oraz oprószamy solą, pieprzem i ziołami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez ok 20 minut. Na talerze układamy jarmuż, upieczone warzywa, ciecierzycę oraz mozzarellę, całość posypujemy uprażonymi pestkami słonecznika.
Smacznego!