Jeszcze kilka miesięcy wstecz, dziedzina cukiernicza była mi całkowicie obca. Owszem, uwielbiałam piec, lecz zazwyczaj trzymałam się receptury z wyszperanych przepisów. A teraz? Kocham eksperymentować i samodzielnie dobierać składniki. Obmyślam w głowie zamysł, pędzę do kuchni i notuję proporcje poszczególnych pozycji użytych do wypieku. I choć zazwyczaj odczuwam odrobinę lęku, czy ciasto wyjdzie zgodnie z pomysłem, efekt końcowy zawsze pozytywnie mnie zaskakuje. Odczuwam frajdę niczym małe dziecko 🙂
Dzisiaj zapraszam Was na kolejną propozycję z kaszą jaglaną w roli głównej- ciasto smakuje niczym sernik- jest puszyste, wilgotne, wzbogacone kokosem. Kawałki znikają w mgnieniu oka.
Składniki:
- 300 g kaszy jaglanej
- 2 jajka
- 250 g twarogu chudego
- 1 mały serek homogenizowany, np. waniliowy
- 100 g kokosu
- 6 łyżek brązowego cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- kilka kropel aromatu cytrynowego
- 50 ml oleju
- 100 ml mleka
- 5 dużych jabłek
- 50 g rodzynek
- cynamon
Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości, odstawiamy do przestudzenia. Wszystkie składniki na masę: kaszę, twaróg, jajka, serek, kokos, 4 łyżki cukru, cukier waniliowy, aromat, olej oraz mleko umieszczamy w dużym naczyniu i blendujemy do momentu uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na dużych oczkach. Dodajemy 2 łyżki cukru, cynamon oraz rodzynki. Opcjonalnie do masy jabłkowej możemy dodać nieco bułki tartej, która wchłonie nadmiar soku.
Na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia wlewamy 2/3 masy jaglanej, przekładamy jabłka, a następnie pozostałą ilość masy. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50-60 minut. Dekorujemy polewą.
Polewa:
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki masła
Wszystkie składniki należy umieścić w rondelku i połączyć ze sobą gotując na małym ogniu.
Ciasto kroimy po całkowitym przestudzeniu.
Smacznego!
Źródło: https://redsms.pl/czy-warto-kupic-telefon-poleasingowy/