Delikatny, puszysty i wilgotny. Nie za słodki, oryginalny w smaku. Ciasto to dedykuję mojej mamie, osobie której zawdzięczam tak wiele. To właśnie od niej załapałam bakcyla do gotowania. Już jako małe dziecko towarzyszyłam jej w kuchennym zaciszu, gdzie po kryjomu podkradałam masę czekoladową, czy owoce do ciasta. Nieco później „wykradłam” kilka rodzinnych przepisów, spisanych jeszcze przez moją babcię. A dzisiaj role w dużym stopniu się odmieniły- teraz ja przejęłam pałeczkę i z radością gotuję dla moich bliskich. Co cieszy mnie najbardziej? Gdy mogą dzięki temu odkryć dotychczas nieznane połączenia. Gdy zgadują z jakich składników powstało danie. I oczywiście szczery uśmiech, który mówi sam za siebie, a słowa stają się zbędne.
Na Dzień Mamy podarowałam jej już nieco słodkości, lecz wypieków od serca nigdy za wiele. Dlatego dzięki Czekoladą Utkane, za inspirację do kolejnego działania 🙂
Sernik jaglany z truskawkami
Składniki:
- 300 g kaszy jaglanej
- 400 g twarogu chudego, zmielonego
- 100 g gorzkiej czekolady
- 200 ml mleka
- 80 ml oleju
- 4-5 łyżek miodu
- 500 g truskawek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru brązowego
- 50 g borówek
- płatki kokosowe
- listki mięty do dekoracji
Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Przestudzamy. W dużym naczyniu umieszczamy kaszę, twaróg, mleko, olej oraz miód. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji. Masę dzielimy na 2 części w proporcjach 1/3 na 2/3, lub 1/2 na 1/2. Do jednej z nich dodajemy czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej, dokładnie mieszamy.
Umyte i osuszone truskawki kroimy na połówki, mieszamy z mąką (wchłonie nadmiar wody) i cukrem.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy jedną z mas, wyrównujemy łyżką, dodajemy drugą część masy. Na wiech układamy truskawki oraz owoce. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez ok 45 minut. Wyjmując je z pieca, ciasto będzie jeszcze nieco „żywe”, lecz po wystudzeniu masa stężeje.
Ciasto dekorujemy płatkami kokosowymi oraz listkami mięty. Kroimy po całkowitym przestudzeniu. Możemy podawać z gałką lodów waniliowych lub czekoladowych.
Smacznego!