Zachcianki chodzą parami- tym razem apetyt na sernik i jagody okazał się idealnym duetem do zrealizowania. Inspiracją dla poniższego wypieku stał się przepis zamieszczony na stronie kwestiasmaku.com, przemawiający wręcz o jego urzeczywistnienie 🙂 Wprowadziłam kilka zmian, dodanie kilku własnych “groszy” zawsze sprawia dodatkową frajdę 🙂
Składniki:
Spód:
- 10 dkg mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 kostki masła
- 2 łyżki kakao
- 1 jajko
Wszystkie składniki umieszczamy na stolnicy lub w misie i wyrabiamy z nich ciasto. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy w niej ciasto, uklepując nim dno foremki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, podpiekamy spód przez około 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy masę serową.
Masa serowa:
- 500 g półtłustego twarogu
- 250 g mascarpone
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kaszy manny
- skórka starta z 1 cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 25 g białej posiekanej czekolady
- 1 jajko
+ 200-300 g borówek amerykańskich
Wymienione składniki łączymy ze sobą w naczyniu i miksujemy do powstania jednolitej konsystencji. Masę wlewamy na podpieczony spód, na wierzch układamy borówki. Całość pieczemy przez dodatkowe 40-45 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.
Smacznego!