Sernik z jagodami na czekoladowym cieście

0
728
Rate this post

Zachcianki chodzą parami- tym razem apetyt na sernik i jagody okazał się idealnym duetem do zrealizowania. Inspiracją dla poniższego wypieku stał się przepis zamieszczony na stronie kwestiasmaku.com, przemawiający wręcz o jego urzeczywistnienie 🙂 Wprowadziłam kilka zmian, dodanie kilku własnych “groszy” zawsze sprawia dodatkową frajdę 🙂

Składniki:

Spód:

  • 10 dkg mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 kostki masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajko

Wszystkie składniki umieszczamy na stolnicy lub w misie i wyrabiamy z nich ciasto. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy w niej ciasto, uklepując nim dno foremki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, podpiekamy spód przez około 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy masę serową.

Masa serowa:

  • 500 g półtłustego twarogu
  • 250 g mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kaszy manny
  • skórka starta z 1 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 25 g białej posiekanej czekolady
  • 1 jajko

+ 200-300 g borówek amerykańskich

Wymienione składniki łączymy ze sobą w naczyniu i miksujemy do powstania jednolitej konsystencji. Masę wlewamy na podpieczony spód, na wierzch układamy borówki. Całość pieczemy przez dodatkowe 40-45 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.

Smacznego!