Przepis na tradycyjne włoskie danie- carbonarę chodził za mną od dawna. Uwielbiam makarony pod każdą postacią, choć ostatnio coraz rzadziej lądują na stole (przerzuciłam się na kaszę:)). Ale małym zachciankom się nie odmawia 🙂
Carbonara przyrządzana jest na wiele sposobów- do przepisu podstawowego można dodać całe jajka, śmietankę, białe wino. A że nie miałam pod ręką dwóch ostatnich składników, wyszła mi nieco lżejsza, choć równie pyszna wersja. Zapraszam do wypróbowania.
Spaghetti carbonara
Składniki (3 porcje):
- 200-250 g makaronu spaghetti
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki masła
- 3 żółtka
- 100 g szynki długodojrzewającej lub boczku wędzonego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki świeżo startego parmezanu
- sól, pieprz
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie rozgrzewamy na patelni masło, dodajemy cieniutko pokrojone plasterki szynki, podsmażamy. Dodajemy czosnek oraz natkę pietruszki, smażmy przez kolejną minutę. Patelnię odstawiamy z palnika, wyjmujemy makaron bezpośrednio z wody i przekładamy go na patelnię. Wlewamy żółtka wymieszane z parmezanem, całość mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji (patelnia nie może być za gorąca, by żółtka nam się nie ścięły). Doprawiamy solą oraz pieprzem. Przed podaniem możemy posypać dodatkową ilością parmezanu.
Smacznego!