Spaghetti z bakłażanem w sosie pomidorowym z dodatkiem rodzynek i mozzarelli.
Spaghetti z bakłażanem
Składniki (3-4 porcje):
- 250 g makaronu spaghetti
- 1 bakłażan średniej wielkości
- suszona ostra papryka
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 garście rodzynek
- mozzarella
- oliwa do smażenia
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki cukru
- świeża bazylia
- sól, pieprz, suszona bazylia
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę oraz czosnek, dodajemy bakłażana pokrojonego w kosteczkę. Oprószamy go solą oraz papryką, przesmażamy przez ok 5 minut. Na patelnię wlewamy zblendowane pomidory z puszki, doprawiamy pieprzem, cukrem oraz bazylią. Dorzucamy rodzynki. Wszystkie składniki dusimy pod przykryciem przez około 10 minut.
Ugotowany makaron łączymy z sosem. Pastę przekładamy na talerze, dodajemy plasterki mozzarelli, dekorujemy świeżą bazylią.
Smacznego!