Spaghetti z bakłażanem

0
700
Rate this post

Spaghetti z bakłażanem w sosie pomidorowym z dodatkiem rodzynek i mozzarelli.

Spaghetti z bakłażanem

Składniki (3-4 porcje):

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 1 bakłażan średniej wielkości
  • suszona ostra papryka
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 garście rodzynek
  • mozzarella
  • oliwa do smażenia
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki cukru
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz, suszona bazylia

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę oraz czosnek, dodajemy bakłażana pokrojonego w kosteczkę. Oprószamy go solą oraz papryką, przesmażamy przez ok 5 minut. Na patelnię wlewamy zblendowane pomidory z puszki, doprawiamy pieprzem, cukrem oraz bazylią. Dorzucamy rodzynki. Wszystkie składniki dusimy pod przykryciem przez około 10 minut.

Ugotowany makaron łączymy z sosem. Pastę przekładamy na talerze, dodajemy plasterki mozzarelli, dekorujemy świeżą bazylią.

Smacznego!