Dzisiaj 25.10, czyli Światowy Dzień Makaronu. Grzechem więc, byłoby nie skuszenie się na porcję pysznej pasty 🙂 Moja dzisiejsza propozycja to połączenie zdrowego pełnoziarnistego makaronu spaghetti z pulpecikami mięsnymi w sosie pomidorowo- paprykowym, z dodatkiem chrupiącej ciecierzycy i sera feta. Skosztujcie 😉
Składniki (3 porcje):
- 250-300 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
- ser feta pokrojony w kosteczkę
- natka pietruszki
Makaron gotujemy al dente w lekko posolonej wodzie.
Ciecierzyca:
- 1 puszka ciecierzycy, odsączonej z zalewy
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
Oliwę i wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą. Ciecierzycę odsączamy z zalewy i przekładamy do mieszanki przypraw, całość dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy ciecierzycę. Podpiekamy przez 30 minut.
Pulpeciki:
- 350 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- posiekana natka pietruszki
- 4 łyżki pokruszonego sera feta
- sól, pieprz
- odrobina chilli
- + oliwa do smażenia
Wszystkie składniki na pulpeciki wkładamy do miseczki, wyrabiamy ręcznie masę, doprawiamy do smaku przyprawami i formujemy niewielkiej wielkości pulpeciki. Smażmy na rozgrzanej na patelni oliwie przez około 15 minut, uważając by nie przywarły do dna patelni.
Sos pomidorowo- paprykowy:
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 opakowanie pomidorów z puszki
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- przyprawy do smaku: bazylia, oregano, ostra papryka, sól, pieprz
Cebulę, czosnek oraz paprykę podsmażamy przez moment na oliwie. Dodajemy pomidory z puszki, przecier, cukier oraz resztę przypraw. Dusimy pod przykryciem przez około 10 minut, a następnie blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Do ugotowanego makaronu wlewamy sos, mieszamy, przekładamy na talerze. Dokładamy pulpeciki mięsne, kąski sera feta oraz ciecierzycę. Całość dekorujemy natką pietruszki.
Smacznego!