Spaghetti z pulpecikami mięsnymi z ciecierzycą w sosie pomidorowo- paprykowym

0
518
Rate this post

Dzisiaj 25.10, czyli Światowy Dzień Makaronu. Grzechem więc, byłoby nie skuszenie się na porcję pysznej pasty 🙂 Moja dzisiejsza propozycja to połączenie zdrowego pełnoziarnistego makaronu spaghetti z pulpecikami mięsnymi w sosie pomidorowo- paprykowym, z dodatkiem chrupiącej ciecierzycy i sera feta. Skosztujcie 😉

Składniki (3 porcje):

  • 250-300 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
  • ser feta pokrojony w kosteczkę
  • natka pietruszki

Makaron gotujemy al dente w lekko posolonej wodzie.

Ciecierzyca:

  • 1 puszka ciecierzycy, odsączonej z zalewy
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy

Oliwę i wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą. Ciecierzycę odsączamy z zalewy i przekładamy do mieszanki przypraw, całość dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy ciecierzycę. Podpiekamy przez 30 minut.

Pulpeciki:

  • 350 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • posiekana natka pietruszki
  • 4 łyżki pokruszonego sera feta
  • sól, pieprz
  • odrobina chilli
  • + oliwa do smażenia

Wszystkie składniki na pulpeciki wkładamy do miseczki, wyrabiamy ręcznie masę, doprawiamy do smaku przyprawami i formujemy niewielkiej wielkości pulpeciki. Smażmy na rozgrzanej na patelni oliwie przez około 15 minut, uważając by nie przywarły do dna patelni.

Sos pomidorowo- paprykowy:

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie pomidorów z puszki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • przyprawy do smaku: bazylia, oregano, ostra papryka, sól, pieprz

Cebulę, czosnek oraz paprykę podsmażamy przez moment na oliwie. Dodajemy pomidory z puszki, przecier, cukier oraz resztę przypraw. Dusimy pod przykryciem przez około 10 minut, a następnie blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Do ugotowanego makaronu wlewamy sos, mieszamy, przekładamy na talerze. Dokładamy pulpeciki mięsne, kąski sera feta oraz ciecierzycę. Całość dekorujemy natką pietruszki.

Smacznego!