Obłędna w smaku, a zarazem nieprzekombinowana. Jeszcze ciepła rozpływa się w ustach. Połączenie kruchego maślanego ciasta ze słodkimi jabłkami i cynamonem to jedna z moich ulubionych kombinacji smakowych. Doskonałe potwierdzenie tego, że nadzwyczajność tkwi w prostocie. Przekonajcie się sami!
Składniki:
(na podstawie przepisu z bloga mojewypieki.com)
Ciasto:
- 50 dkg mąki pszennej
- 25 dkg masła
- 10 dkg cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 2,5- 3 kg jabłek (słodka odmiana)
- 3 łyżeczki cynamonu
- cukier, kilka łyżek do smaku
- bułka tarta
Mąkę przesiewamy, łączymy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne, posiekane masło, cukier, żółta oraz śmietanę. Zagniatamy ciasto, dzielimy je w proporcji 2/3 na 1/3. Mniejszą część owijamy woreczkiem foliowym i wkładamy na zamrażalnika. Pozostałą ilość rozwałkujemy, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem. Umieszczamy do lodówki na około 1 godzinę.
W międzyczasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne, i kroimy je w plasterki lub kosteczkę. Posypujemy cukrem i cynamonem, mieszamy.
Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, podpiekamy przez 15 minut. Wyjmujemy z pieca, posypujemy bułką tartą, układamy jabłka. Ścieramy na grubych oczkach tarełka zamrożoną wcześniej część ciasta. Wkładamy ponownie do piekarnika, pieczemy przez 50- 60 minut w 170 stopniach.
Smacznego!