Szarlotka na kruchym cieście

0
702
Rate this post

Obłędna w smaku, a zarazem nieprzekombinowana. Jeszcze ciepła rozpływa się w ustach. Połączenie kruchego maślanego ciasta ze słodkimi jabłkami i cynamonem to jedna z moich ulubionych kombinacji smakowych. Doskonałe potwierdzenie tego, że nadzwyczajność tkwi w prostocie. Przekonajcie się sami!

Składniki:

(na podstawie przepisu z bloga mojewypieki.com)

Ciasto:

  • 50 dkg mąki pszennej
  • 25 dkg masła
  • 10 dkg cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 2,5- 3 kg jabłek (słodka odmiana)
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • cukier, kilka łyżek do smaku
  • bułka tarta

Mąkę przesiewamy, łączymy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne, posiekane masło, cukier, żółta oraz śmietanę. Zagniatamy ciasto, dzielimy je w proporcji 2/3 na 1/3. Mniejszą część owijamy woreczkiem foliowym i wkładamy na zamrażalnika. Pozostałą ilość rozwałkujemy, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem. Umieszczamy do lodówki na około 1 godzinę.

W międzyczasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne, i kroimy je w plasterki lub kosteczkę. Posypujemy cukrem i cynamonem, mieszamy.

Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, podpiekamy przez 15 minut. Wyjmujemy z pieca, posypujemy bułką tartą, układamy jabłka. Ścieramy na grubych oczkach tarełka zamrożoną wcześniej część ciasta. Wkładamy ponownie do piekarnika, pieczemy przez 50- 60 minut w 170 stopniach.

Smacznego!